Omgaan met slechte dagen

Sommige dagen zijn gewoon niet leuk. Je verslaapt je, moet in de regen naar school/werk of voelt je gewoon niet goed zonder duidelijke reden. Op zulke dagen lijkt het idee van ‘positief denken’ misschien bijna onmogelijk. Maar hoe kun je dit dan toch bereiken en hoe kun je omgaan met dagen als dit?

Toxic positivity

Situaties zoals hierboven beschreven kunnen je best eens van je stuk brengen, zeker als het al het zoveelste is dat fout gaat die dag. Deze momenten zitten er helaas tussen en overkomen de beste wel eens, maar dat maakt het natuurlijk niet makkelijker. Op zulke dagen voelt het misschien moeilijker om drie dingen op te schrijven waar je trots op bent, geluk uit haalt en dankbaar voor bent. In dit geval is het goed om te beseffen dat er een verschil is tussen positiviteit en zogenoemde ‘toxische positiviteit’.

Toxische positiviteit houdt in dat je positief zou moeten denken over alles wat je overkomt, hoe zwaar of moeilijk de situatie ook is (Cherry, 2024). Het klinkt als een mooi uitgangspunt, maar wanneer je jezelf negatieve gedachten niet laat voelen, stapelen ze alleen maar op. Dit kan vervolgens weer negatieve gevolgen hebben voor je mentale staat. Misschien herken je wel dat wanneer je echt een slechte dag hebt, opmerkingen als “Gewoon glimlachen, het komt goed!” of “Anderen hebben het erger” juist averechts werken. Ze geven het gevoel dat jouw gevoelens er niet mogen zijn en kunnen je zelfs slechter laten voelen. Dit zijn precies de redenen waarom deze vorm van positiviteit ‘giftig’ wordt genoemd.

Ruimte voor negativiteit

(CDD20, 2020c)

Maar geloof me, dit is niet wat een positieve mindset is. In een positief denkpatroon is namelijk (hoe tegenstrijdig het ook klinkt) ruimte voor de negativiteit noodzakelijk (Cherry, 2023). Zo gaat het erom dat je het beste uit jezelf en de situatie naar boven kan halen. Je mag vervelende dingen meemaken en de effecten hiervan ook zeker voelen. Maar je mag daarna ook bedenken dat dit een momentopname is waar je wel weer overheen komt. Of dat jij het in je hebt om met dit obstakel aan de slag te gaan, ook al is dat niet nu in dit moment. Het gaat erom dat je een (positieve) stip aan de horizon hebt, ongeacht hoe je huidige situatie eruit ziet.

Tips voor slechte dagen

Ik zou het goed kunnen begrijpen als dit allemaal makkelijker klinkt gezegd dan gedaan. Hartstikke leuk dat je je slechte dagen dus ook mag voelen, maar hoe zorg je er dan voor dat dit gevoel je niet gaat overnemen? En hoe zorg je ervoor dat je toch aan het eind van de dag met een goed gevoel drie dingen in je Lachboek kunt noteren? Probeer de volgende manieren eens:

Wees realistisch

Zoom eens uit. Bedenk dat het in een moeilijke situatie logisch is om geen brede glimlach op je gezicht te hebben. Probeer daarnaast dan ook niet een positieve mindset te forceren (Cherry, 2024). Als de situatie daar niet om vraagt mag je het gewoon zo laten en accepteren voor hoe het is.

Bespreek je gevoel

Als je in een negatieve spiraal terecht komt is het goed om na te denken over hoe je jezelf hieruit kan halen. Ook hier kan ‘uitzoomen’ een rol spelen. Zo zou je een notitieboekjes erbij kunnen pakken om je gevoel van je af te schrijven. Daarnaast kan het mogelijk helpen om het met een goede vriend(in) te bespreken (Goldstein, 2025). Zelfs buiten een korte wandeling maken kan helpen om even uit je hoofd en je denken te stappen en je te richten op de buitenwereld.

Zoek naar kleine positieve momenten

Om er aan het eind van de dag toch voor te zorgen dat niet je hele dag wordt gekleurd door dat vervelende moment is het goed om stil te staan bij wat wél goed ging. Bedenk hierbij dat dit absoluut geen grote dingen hoeven te zijn (Goldstein, 2025; Young, 2020). Stel dat je tijdens je rondje wandelen een mooie vlinder zag vliegen, of misschien voelden die paar seconden dat de zon doorbrak heerlijk. Dat zijn allemaal dingen die (hoe klein/kort dan ook) je toch blijdschap brachten. En deze kun je vervolgens mooi weer kwijt in je Lachboek.

Denk terug aan fijne herinneringen

Als je toch nog moeite hebt met kleine momenten van de dag zelf vinden, kan terugdenken aan positieve herinneringen ook helpen om je uit een negatief denkpatroon te helpen (Young, 2020). Wederom geldt hier: het mag echt zo klein zijn als je zelf wilt. Het gaat hier ten slotte om jouw momenten van geluk waar niemand anders dan jijzelf iets over te zeggen heeft.


Kortom: op slechte dagen mag je die negatieve emoties en gedachten zeker even voelen. Maar daarnaast is het ook goed om dit niet je hele dag te laten kleuren en stil te staan bij wat jij jezelf allemaal te bieden hebt.



(CDD20, 2021c)

Tip: Klik op deze link (Bertin, 2025) voor een korte wandelmeditatie tijdens het lopen. Dit vormt een leuke uitbreiding op het ‘stukje wandelen’ als afleiding van negatieve gedachtes. (Let op, de meditatie is in het engels)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *