Blijvend positief: Lachboek bijhouden

Een mooi doel zou zijn om het Lachboek dagelijks te kunnen bijhouden. Op deze manier kan zowel het schrijven in het dagboek, als het positieve denkpatroon dat je ermee ontwikkelt onderdeel worden van je dagelijkse routine.

Routine ontwikkelen

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens de gedachte gehad dat we nú ons leven gaan omgooien. Of dit nou betekent dat je consistent naar de sportschool wilt gaan of dat je die schermtijd echt omlaag wilt. Maar helaas weten we dan ook dat de kans groot is dat we dit 3 dagen volhouden om het vervolgens te vergeten. Dus hoe gaan we ervoor zorgen dat jij jouw Lachboek blijft bijhouden? Daar heb ik een aantal tips voor.

Hou het klein

(CDD20, 2020b)

Positief denken klinkt misschien als iets groots, maar begint juist bij de kleine dingen (Parker, 2021). Je hoeft geen grootste momenten mee te maken om ’s avonds drie dingen op te kunnen schrijven in Lachboek. Dit kunnen namelijk de kleinste zaken zijn, als het maar waar is voor jou en jou alleen. Neem bijvoorbeeld een warme kop thee als geluksmomentje, een leuk gesprek waar je dankbaar voor bent of een afgeronde opdracht waar je trots op bent.

Herinner jezelf

Als je het moeilijk vind om aan het eind van de dag te herinneren dat je het Lachboek moet bijhouden kan je jezelf daar ook een beetje mee helpen (Parker, 2021). Zo kun je bijvoorbeeld de webpagina alvast klaarzetten of een post-it plakken op de spiegel. Of als ’s avonds invullen niet voor jou werkt kun je dit bijvoorbeeld verplaatsen naar de middag. Hier heb je complete vrijheid in, doe vooral wat hierin voor jou persoonlijk werkt. En wees gerustgesteld dat het niet altijd een kwestie zal zijn van het ‘moeten onthouden’. De bedoeling is natuurlijk dat het een gewoonte wordt in je dagelijkse ritme waardoor onthouden niet eens nodig zal zijn.

Geef niet op

(CDD20, 2020a)

Het doel van Lachboek is natuurlijk dat je er dagelijks in schrijft. Mede omdat dit ook enorm zal bijdragen aan het vormen van de gewoonte en daarmee het creëren van een positieve mindset. Maar laat je ook niet van je stuk brengen als het een keer een dag niet lukt. Één dag gemist betekent niet dat al je voortgang het raam uit is gevlogen (Clear, 2020). Je kunt het simpelweg weer oppakken door de volgende dag opnieuw het Lachboek erbij te pakken. In je eigen persoonlijke ontwikkeling kun je nooit ‘achterlopen’.
Geef daarnaast ook niet op als je binnen korte tijd niet direct verschil merkt in je denkpatroon. Dit is een grote verandering waar je aan werkt en zal niet binnen een paar dagen tot stand zijn gekomen. Hou daarom vol en geef jezelf de ruimte om fouten te maken, maar ook om de kleine positieve veranderingen op te merken.

Jouw Lachboek

Wat ik eigenlijk vooral wil overbrengen is dat jouw Lachboek ook echt van jou is. Aan het eind van de dag ben jij degene die bepaalt wat er in komt te staan en hoe jij dat wil verwoorden. Als je niet de energie hebt om een heel verhaal uit te typen gebruik je steekwoorden, wie houdt je tegen? Er is niemand die over je schouders meekijkt om te checken of die kop thee nou wel echt een geluksmomentje te noemen is. En daarmee zijn er dus ook geen ‘goede’ en ‘foute’ antwoorden, het zijn simpelweg antwoorden, jouw antwoorden.

Tip: De app Rabit (Google Play, z.d.) helpt jou om gewenste gewoontes visueel bij te kunnen houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *