Lachboek is een online positiviteitsdagboek wat je kan helpen een positieve(re) mindset te ontwikkelen en een positief denkpatroon te creëren. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe dit dagboek tot stand is gekomen zal ik hieronder verder uitleggen.
Werking

Lachboek is zoals gezegd een positiviteitsdagboek en dat is dan hoe ook precies hoe het gebruikt kan worden: als dagboek. Het is de bedoeling dat je aan het eind van elke dag je weg vind naar deze site om hier drie (hopelijk) simpele vragen te beantwoorden over je dag. Deze vragen staan vast en luiden als volgt:
- Wat heb je vandaag bereikt waar je trots op bent?
- Wat was een moment van geluk of plezier vandaag?
- Waar ben je dankbaar voor vandaag?
Bij elke vraag krijg je de complete vrijheid alles in te vullen wat jij graag wilt. Of je nou een heel verslag zou kunnen schrijven over die presentatie die supergoed ging of alleen een enkele zin kwijt wilt over het zonnetje dat zo heerlijk scheen. Er is niks goed of fout en niemand stelt verwachtingen aan je antwoord, dit is van jou en jou alleen. Het enige wat (voor jezelf) van belang is dat je je best doet dit elke dag vol te houden. Je zult vanzelf merken waarom.
‘Three Good Things’ theorie
Vanzelfsprekend komt een idee als dit niet zomaar uit de lucht vallen, maar staan er meerdere wetenschappelijke theorieën tegenover. Misschien heb je zelfs wel eens iets soortgelijks voorbij zien komen zoals het populaire ‘5 minuten dagboek’. Er bestaan verschillende varianten en Lachboek is gebaseerd op één hiervan: de ‘Three Good Things’ theorie (Oades & Passmore, 2016). Deze methode vraagt je om aan het eind van elke dag drie positieve kenmerken aan de dag voor jezelf te noteren, hoe groot of klein dan ook. Uit onderzoek is namelijk gebleven dat wanneer je dit consistent over een langere periode volhoudt, het steeds makkelijker wordt om positieve dingen in het alledaagse leven te herkennen. En daarmee werk je actief aan het creëren van een positiever denkpatroon.
Lachboek

Helaas zal Lachboek je toch iets meer moeite laten doen dan alleen drie goede dingen aan de dag noteren. Geen zorgen, veel moeilijker zal ik het niet maken. Zo worden in het Lachboek als extraatje de aspecten van trots, geluk en dankbaarheid meegenomen. En dit is niet voor niks. Door naast het herinneren van (objectieve) positieve gebeurtenissen hier namelijk ook persoonlijke betekenis aan te geven zal je brein het beter kunnen onthouden en opslaan (Van Schie et al., 2019). Maar daarnaast kan het je ook helpen jezelf beter te leren kennen.
Een win-win als je het mij vraagt. Maar vooral het beter kunnen onthouden is voor het ontwikkelen van een positief denkpatroon enorm waardevol. Misschien voel je hem al aankomen, maar wanneer jouw antwoorden een sterkere plek krijgen binnen jouw geheugen betekent dat dat je positieve ervaringen meer naar de voorgrond haalt (Van Schie et al., 2019). Uiteraard draagt dit bij aan een algemeen positiever denkbeeld, wat het uiteindelijke doel is.
Maar niet alleen het onthouden van je antwoorden kan je hierin helpen. Uit ervaringsverhalen is ook gebleken dat het onthouden van de drie vragen je aandacht al naar het positieve kan verschuiven. Je weet immers welke drie vragen aan het eind van iedere dag op je staan te wachten. Hoe langer je hierdoor het Lachboek volhoudt hoe meer je je gaat voorbereiden op het beantwoorden van de vragen. Wat betekent dat je gedurende de dag al onbewust gaat zoeken naar positieve ervaringen, in je omgeving en in jezelf. En is dat niet waar een positieve mindset nou precies om gaat?
Kijktip: In deze YouTube-video (Kurzgesagt – In a Nutshell, 2022) wordt verder ingegaan op hoe lastig het kan zijn om nieuwe gewoontes in je dagelijks leven te installeren, maar ook hoe we dit toch kunnen bereiken en hoe het positief kan bijdragen aan onze persoonlijke leven.